Τραυματισμοί που σχετίζονται με το Μπάσκετ. Πώς να τους αποτρέψετε;
Το μπάσκετ γεννήθηκε το 1891 από το μυαλό του Δρ James Naismith που είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει μια μπάλα ποδοσφαίρου και δύο σπασμένα καλάθια για τη συλλογή ροδάκινων. Σήμερα το μπάσκετ παρά την πάροδο τόσο ετών μοιάζει σχεδόν με το αρχικό παιχνίδι. Ο κίνδυνος τραυματισμού έγκειται ακριβώς στην εξαιρετική ταχύτητα του παιχνιδιού. Εκτιμάται ότι πάνω από 1,6 εκατομμύρια τραυματισμοί εμφανίζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως σε σχέση με το μπάσκετ.
Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού;
Διαστρέμματα ποδοκνημικής
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η χρυσή τετράδα: Ανάπαυση-Πάγος-Συμπίεση-Ανύψωση. Σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, η ανάγκη για εξέταση με ακτινογραφία μπορεί να αξιολογηθεί με βάση το πρήξιμο, το αιμάτωμα και τον πόνο. Ωστόσο, συχνά χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση για να αποκλειστούν περεταίρω βλάβες.
Κάκωση δακτύλων
Αυτό συμβαίνει όταν η μπάλα χτυπά τα άκρα των δακτύλων προκαλώντας πρήξιμο και πόνο σε κάποια άρθρωση. Ο πάγος και η στήριξη του δακτύλου μαζί με το γειτονικό δάκτυλο προκαλούν ανακούφιση από τα συμπτώματα και συχνά καθιστούν δυνατή για τον αθλητή την άμεση επιστροφή στην δραστηριότητα. Αν το πρόβλημα επιμένει, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ακτινογραφία και να επισκεφτείτε τον ιατρό σας.
Εξάρθρωση ώμου
Ένα εξάρθρωμα ώμου απαιτεί την προσαγωγή του ασθενούς στα επείγοντα περιστατικά για ακτινογραφική εξέταση και ανάταξη. Συχνά η προτεινόμενη θεραπεία είναι η ίδια η ακινητοποίηση. Στον αθλητή, μια ταχεία αξιολόγηση με μαγνητική τομογραφία είναι συχνά κατάλληλη για την αξιολόγηση της έκτασης της βλάβης και για την πρόταση αλλαγών στη συνήθη θεραπεία. Τα επαναλαμβανόμενα εξαρθρηματα και οι συνεχόμενοι μικροτραυματισμοί απαιτούν ειδική θεραπεία και προσεκτική ιατρική εξέταση.
Διαστρέμματα γόνατος
Το μπάσκετ απαιτεί συνεχής αλλαγές κατεύθυνσης και ταχύτητας με σημαντική πίεση στους συνδέσμους και τους μηνίσκους. Οι μικρές βλάβες είναι συχνές και μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με συντηρητικό τρόπο. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι οι τραυματισμοί του προσθίου χιαστού συνδέσμου σε αλλαγές κατεύθυνσης και προσγείωσης μετά το άλμα. Ο τραυματισμός του προσθίου χιαστού χρήζει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
Πώς μπορούν να προληφθούν οι τραυματισμοί;
- Πραγματοποιήστε ιατρική εξέταση με τον ορθοπεδικό χειρουργό σας, ο οποίος μπορεί να πληροφορήσει και να αποτρέψει καταστάσεις κινδύνου για τον αθλητή.
- Δώστε προσοχή σε μια σωστή ενυδάτωση: μην περιμένετε να αισθανθείτε διψασμένοι για να πιείτε.
- Προσέξτε τις περιβαλλοντικές συνθήκες: Η υπερβολική θερμότητα και η υγρασία μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία
- Πάντα να λαμβάνετε ένα φυσικό σκεύασμα πριν από την άθληση: οι περιστασιακοί αθλητές συχνά κάνουν τις χειρότερες βλάβες.
- Μετά από μια περίοδο αδράνειας, επιστρέψτε στα αθλήματα επαφής μέσω αερόβιας άσκησης, ενίσχυσης μυών και βελτίωσης ελαστικότητας.
- Αποφύγετε ζημιές από την παρατεταμένη λειτουργική υπερφόρτιση: οι μικρότεροι αθλητές είναι εκείνοι που χρειάζεται να κάνουν διαλείμματα. Αποφύγετε την υπερφόρτιση και την πίεση της έντονης αθλητικής προπόνησης στην οποία οι σύλλογοι υποβάλλουν συχνά τους πολύ μικρούς αθλητές. Ακούστε το σώμα σας και μειώστε τον χρόνο και την ένταση της άσκησης εάν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία