Το στροφικό πέταλο του ώμου είναι μια σειρά από τένοντες που χρησιμεύουν στη σταθεροποίηση του ώμου κατά τη διάρκεια των κινήσεων. Σε αντίθεση με τους συνδέσμους που είναι στατικοί, οι τένοντες του στροφικού πετάλου συστέλλονται με συγχρονισμένο τρόπο για να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και τη δύναμη του ώμου. Οι τένοντες του στροφικού πετάλου είναι τέσσερις : ο τένοντα του υπερακανθίου, ο τένοντας του υπακανθίου , ο τένοντας του απιοειδούς και ο μικρός στρογγύλος τένοντας. Μερικοί συγγραφείς θεωρούν επίσης έναν πέμπτο τένοντα, τη μακρά κεφαλή του δικέφαλου. Κάθε ένας από αυτούς τους τένοντες μπορεί να υποστεί ρήξη προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των ώμων. Η ρήξη ενός τένοντα του ώμου προκαλεί πόνο ιδιαίτερα στις κινήσεις που πραγματοποιούνται με την ανύψωση του βραχίονα πάνω από το επίπεδο του προσώπου ή τη μεταφορά του πίσω από την πλάτη.
Αιτίες ρήξης των τενόντων του στροφικού πετάλου
Το στροφικό πέταλο μπορεί να ραγή εξαιτίας τραύματος ή βαθμιαίας φθοράς.
Σε τραυματικές ρήξης στο στροφικό πέταλο, όταν σπάει ο τένοντας ακούγεται ένας χαρακτηριστικός θόρυβος. Συχνά επηρεάζει τον τένοντα του υπερακανθίου , ο οποίος είναι ο πλέον καταπονημένος, αλλά μπορεί επίσης να εμπλέκεται και ο υποπλατίος σε τραύματα υψηλής ενέργειας. Μετά από ένα εξάρθρημα ώμου που εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, θα πρέπει πάντα να υπάρχει υποψία για τραυματισμό των τενόντων του στροφικού πετάλου.
Οι περισσότερες ρήξης, ωστόσο, δεν είναι τραυματικές, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ετών λόγω της καταπόνησης του τένοντα. Για άλλη μια φορά ο υπερακάνθιος τένοντας είναι ο πρώτος που έρχεται σε ρήξη, αλλά σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να εμπλέκεται και ο υποπλάτιος και ο υπακάνθιος .
Η μακρά κεφαλή του δικεφάλου αξίζει μια ξεχωριστή θεραπεία καθώς είναι συχνά η αιτία του πόνου λόγω αστάθειας του ώμου ή του εκφυλισμού.
Συμπτώματα ρήξης στροφικού πετάλου
Τα κύρια συμπτώματα του τραυματισμού του στροφικού πετάλου είναι ο πόνος και η απώλεια δύναμης. Αυτά τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο αισθητά όταν οι ρήξης είναι τραυματικές,. Σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις, από την άλλη πλευρά, η καταπόνηση και η ρήξη των τενόντων συμβαίνει σταδιακά έτσι ώστε τα συμπτώματα να είναι λιγότερο θορυβώδη. Γενικά, κάποιος παρατηρεί μια μη τραυματική βλάβη πολύ αργότερα από μια τραυματική.
Ένας τραυματισμός στο στροφικό πέταλο μπορεί να προκαλεί πόνο κατά την ανύψωση του βραχίονα και καθιστά δύσκολη την ανύψωση των βαρών πάνω από το επίπεδο του προσώπου. Μερικές φορές μπορεί επίσης να γίνει δύσκολη η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών με το βραχίονα να ανυψώνεται ακόμα και όταν δεν υπάρχει βάρος. Οι συνήθεις δραστηριότητες όπως το χτένισμα, το πλύσιμο ή το κούμπωμα του σουτιέν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
Ορισμένες δραστηριότητες επηρεάζονται περισσότερο, ανάλογα με τον εν λόγω τένοντα. Η ανύψωση του βραχίονα είναι δύσκολη σε περίπτωση τραυματισμού του υπερακανθίου, το να βάλει τις ταχύτητες στο αυτοκίνητο ή να φέρει το χέρι στο στόμα χωρίς να σηκώνει τον αγκώνα είναι δραστηριότητες που επηρεάζονται από βλάβες του υπακανθίου. Η κίνηση του χεριού πίσω από την πλάτη γίνεται δύσκολη στις αλλοιώσεις του υποπλατίου.
Θεραπεία του τραυματισμού του στροφικού πετάλου
Η θεραπευτική προσέγγιση σε έναν τραυματισμό του στροφικού πετάλου συνίσταται πρώτα απ ‘όλα στην αποκατάσταση του τραυματισμού των τενόντων του ώμου. Με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως η αρθροσκόπηση είναι δυνατόν να αποκατασταθούν οι τραυματισμένοι τένοντες επανασυνδέοντας τους από εκεί που έσπασαν. Το σημαντικό πράγμα για την αποκατάσταση του τραυματισμού είναι ο χρόνος παρέμβασης. Όσο νωρίτερα αποκαθίσταται, τόσο το καλύτερο.
Δυστυχώς, η αποκατάσταση του τένοντα καθίσταται μερικές φορές αδύνατη, ειδικά εάν ο υπερακάνθιος υποχωρήσει αρκετά από την θέση του. Μόλις σπάσει, ο τένοντας τείνει να μετακινείται μακριά, με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχει μια ταξινόμηση σχετικά με την ικανότητα αποκατάστασης των τενόντων, η οποία βασίζεται ακριβώς στον βαθμό υποχώρησης. Επιπλέον, κάθε τένοντας έχει έναν μυ πίσω του και όταν ο τένοντας αποκολληθεί, ο μυς δεν λειτουργεί πλέον. Όταν ένας μυς δεν λειτουργεί, ατροφεί και οι μυϊκές ίνες αντικαθίστανται από λίπος. Ο υπερακάνθιος που αντικαθίσταται από λίπος γίνεται μη λειτουργικός.
Αρθροσκόπηση ώμου: αποκατάσταση στροφικού πετάλου
Οι βλάβες των τενόντων του στροφικού πετάλου μπορούν να αποκατασταθούν με αρθροσκόπηση. Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια μίνι-επεμβατική χειρουργική επέμβαση η οποία επιτρέπει, μέσω μικρών οπών, να αποκατασταθεί η ρήξη του τένοντα. Πραγματοποιείται καθαρισμός του οστού από το οποίο αποσπάστηκε ο τένοντας και το επανατοποθέτηση αυτού μέσω ειδικών αγκυρών . Υπάρχουν διάφορες άγκυρες διαφορετικών υλικών που μπορούν να επιλεγούν ανάλογα με τη ρήξη.
Η τενοντοτομή ή τενοντόδεση της μακράς κεφαλής του δικέφαλου
Η μακρά κεφάλι του δικεφάλου είναι ένας τένοντας στο χέρι που προέρχεται από τον ώμο. Λόγω τραυματισμού ή εκφυλισμού μπορεί να γίνει ασταθής, ή να φθαρεί και να προκαλεί πόνο. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης του ώμου, αυτός ο τένοντας μπορεί να δια τιμηθεί ή και να συνδεθεί εκ νέου έξω από τον ώμο για την εξάλειψη του πόνου.
Ακρωμιοπλαστική κατά την αποκατάσταση του στροφικού πετάλου
Η ακρωμιοπλαστική εκτελείται οπού χρειάζεται κατά την αρθροσκόπηση του ώμου. Πρόκειται για « λιμάρισμα » του οστού που εκτελείται για διάφορους λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι εάν το ακρώμιο είναι συγκεκριμένου τύπου στις προεγχειρητικές εξετάσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είναι μια πηγή τριβής για τους επισκευασμένους τένοντες. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι η μικρή αιμορραγία που ακολουθεί την ακρωμιοπλαστική προωθεί την επούλωση φέρνοντας παράγοντες ανάπτυξης στην περιοχή.
Τι πρέπει να κάνετε ενόψει ενός τραυματισμού στους τένοντες του ώμου
Όταν ένας ή περισσότεροι τένοντες του στροφικού πετάλου είναι τραυματισμένοι ή φθαρμένοι, η επιλογή του τι να κάνει κανείς γίνεται λίγο πιο περίπλοκη.
Εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, τις λειτουργικές του ανάγκες , αυτό που του αρέσει να κάνει και πόσα προβλήματα προκαλεί ο τραυματισμός του στροφικού πετάλου στην καθημερινή ζωή.
Μια πρώτη λύση είναι η συντηρητική θεραπεία: η χρήση εγχύσεων και φυσιοθεραπείας ενώ δεν θεραπεύει το πρόβλημα βοηθάει στη μείωση του. Ο συνδυασμός έγχυσης φυσικοθεραπειών και γυμναστικής μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα ενός τραυματισμού υπερακανθίου.
Όταν, παρά τη συντηρητική θεραπεία, δεν επιτυγχάνεται αξιόλογο αποτέλεσμα, η λύση της αρθροσκόπησης κερδίζει έδαφος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η πρόθεση του ώμου
Ως έσχατη λύση σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών οι οποίοι εκτός από ανεπανόρθωτους τραυματισμούς στους τένοντες έχουν επίσης αναπτύξει σημαντική οστεοαρθρίτιδα με την πάροδο των ετών, είναι δυνατό να αποφασιστεί η εμφύτευση μιας πρόθεσης που ονομάζεται ανάστροφη και που μπορεί να δώσει μια ικανοποιητική λύση σε αυτούς τους ασθενής.